Milioane de dinti sunt salvati anual datorita medicilor profesionisti care efectueaza un tratament endodontic, fiind o procedura care nu provoaca durere, ci din contra, ajuta la combatarea acesteia.

In interiorul dintelui, sub stratul smaltului si al dentinei, se regaseste un tesut moale numit pulpa, care contine vase de sange si nervi si ajuta la dezvoltarea radacinii.

Astfel, in cazul adultilor, un dinte poate fi perfect sanatos, chiar si fara pulpa intrucat dintele este hranit de tesuturile din jur, insa cand acestea se infecteaza, pacientii se confrunta cu durere si disconfort.

Care sunt avantajele?

De regula, tratamentul endodontic este efectuat in doua sedinte si are rolul de a salva un dinte, fapt care aduce multe alte avantaje, printre care masticatia eficienta, muscatura corecta, un aspect natural si placut, dar si dintii sunt foarte bine protejati.

Cum se salveaza un dinte?

Acest tratament se efectueaza in interiorul unui dinte si este necesar atunci cand pulpa este inflamata sau infectata, fapt care poate avea diferite cauze, de la carii, la proceduri stomatologice repetate la dintele respectiv, coroane care nu au fost adaptate in mod corespunzator, lovituri sau accidente.

In plus, dintele poate avea de suferit la interior, chiar si fara a oferi semne vizibile la exterior, iar in cazul in care nu sunt luate masuri, pacientii se vor confrunta cu dureri si in cele din urma se va dezvolta un abces.

Programeaza-te Online!

Asadar, procedura presupune eliminarea pulpei afectate, pentru ca mai apoi canalele sa fie curatate si dezinfectate cu atentie si ulterior sa fie sigilate cu un material special, asemanator cauciucului, numit gutaperca. Abia dupa ce se efectueaza acest tratament endodontic, medicii pot continua restaurarea dintelui, prin apelarea la obturatiile clasice sau la coroane, pentru ca la final, dintele sa isi recapete functiile initiale.

Fara griji ulterioare

Cu alte cuvinte, un astfel de tratament urmat in cadrul clinicii 3D Dental ajuta orice pacient sa se bucure de un zambet natural, sanatos si permite acestora sa se bucure de micile placeri ale vietii, precum consumul de diferite alimente, fara disconfort. In plus, daca este efectuat in mod corespunzator, tratamentul poate fi eficient chiar si o viata intreaga.

De asemenea, tratamentele endodontice pot fi mai eficiente atunci cand sunt utilizate ustensile de calitate. Asadar, in cadrul cabinetului nostru stomatologic, folosim diga dentara, care poate fi numita, cu siguranta, cea mai sigura izolare impotriva bacteriilor prezente in saliva. Diga reprezinta o folie de diferite culori, realizata din latex, care se aplica la nivelul dintelui caruia i se aplica tratamentul endodontic. Iata cateva avantaje aduse de diga:

Ai o intrebare? Contacteaza-ne acum!

0737 444 488 - Sos. Nordului | 0728 628 600 - Pta. Alba Iulia | 0721 000 023 - Bvd. Tineretului

0737 444 488 - Sos. Nordului | 0728 628 600 - Pta. Alba Iulia | 0721 000 023 - Bvd. Tineretului

Ai o intrebare?
Contacteaza-ne acum!
 • Atentia este fixata asupra dintelui care este supus tratamentului
 • Este exclusa posibilitatea ca pacientul sa inghita resturi ale dintilor ramase din urma tratamentelor la care este supus, precum si de la inghitirea substantelor utilizate in cadrul tratamentului de canal
 • Dintele este protejat de microbii si bacteriile prezente in saliva, ceea ce reprezinta un factor extrem de important in efectuarea acestui tratament, deorece canalul nu trebuie sa fie atins de bacterii
 • Durata sedintelor va fi mai scurta deoarece se economiseste timp fata de tehnica obisnuita a rulourilor de vata, ce trebuiesc schimbate in scurt timp, dupa imbibarea cu saliva
 • Pacientul se poate simti confortabil si relaxat, deoarece exista o bariera protectoare intre organism si ustensilele medicului. Pe aceasta cale se evita situatiile in care solutiile utilizate la tratament ajung in gura si au un gust neplacut
 • Ajuta la buna desfasurare a tratamentului, astfel incat la final pacientii vor beneficia de buna functionare a dintelui care a fost supus procedurii

De asemenea, si aparatura de care dispunem in cadrul cabinetului este moderna si cea mai potrivita in cazul tratamentelor endodontice, si poarta numele de Protaper. Medicii clinicii noastre se afla intr-un proes continuu de invatare, deoarece intotdeauna exista aparatura noua sau se gasesc modalitati mai eficiente de urmare a anumitor tratamente. Protaper presupune utilizarea unui intrumentar care se roteste, realizat dintr-o combinatie de Nichel si Titanium, dar si a unui motor special, X-Smart Plus, special conceput pentru actiunile la care este folosit, fiind cel mai eficient mod de tratare a canalelor.

Aceste instrumente rotative sunt realizate din cele mai bune materiale, astfel incat pana si cel mai complicat tratament de canal sa poata fi efectuat cu usurinta, precum cele care nu au forma obisnuita, ci prezinta si curburi.

In plus, prin intermediul radiografiilor digitale, fiecare pas al tratamentului poate fi analizat cu atentie, aceasta fiind ocazia potrivita de monitorizare a bunei desfasurari a tratamentului. Tehnologia evolueaza constant in domeniul stomatologiei, astfel incat aceasta joaca un rol important in eficienta tratamentelor. In ziua de azi, chiar si dintii foarte afectati pot fi salvati, iar prin intermediul microscopului se asigura buna desfasurare a tratamentelor indiferent de cat de complicate sunt acestea.

Pacientii clinicii noastre vor fi supusi unei experiente confortabile, indiferent de tratamentul efectuat, in timp ce in cazul celui endodontic, acestea sunt mult mai usor de urmat atunci cand se foloseste un microscop. Chiar si in cazul in care canalele au o forma neobisnuita sau acestea prezinta corpuri straine, orice situatie poate fi remediata.

Cand este necesar un tratament endodontic?

Se apeleaza la acest tip de interventie atunci cand pulpa dentara devine inflamata ori este infectata. Aceste situatii apar de cele mai multe ori din cauza cariilor care au capatat proportii ridicate si nu au fost tratate la timp, insa si atunci cand stomatologul nu a efectuat alte interventii in mod corespunzator, precum plombele. Daca afectiunile aparute nu sunt tratate la timp, atunci pulpa va muri si va atrage numerosi microbi care migreaza treptat, destinatia finala fiind osul care este distrus pas cu pas.

Ce este un tratament endodontic :

Acest tip de tratament are scopul de indepartare, curatare si dezinfectare a camerei pulpare si canalelor radiculare atunci cand apar infectiile, cu alte cuvinte fiind inlaturata pulpa dentara afectata. Dupa efectuarea tututor acestor pasi va ramane un spatiu liber ce trebuie acoperit pentru ca microbii sa nu avanseze catre aceasta zona. Asadar va fi nevoie de obturarea sau plombarea canalelor cu ajutorul unui material special ce nu provoaca efecte adverse, fiind bine asimilat de catre organism.

In cazul in care infectia nu a avut timp sa migreze catre apex, afectiunea intalnita se numeste pulpita si este nevoie ca medicul sa curete canalele si sa le obtureaza corespunzator pentru prevenirea complicatiilor.

In caz contrar, se poate ca pulpa sa moara, situatie care atrage mai multe probleme, care sunt remediate tot prin intermediul unui tratament endodontic. Daca infectia afecteaza apexul, atunci se vor dezvolta si chisturile in capatul radacinii. Chisturile se indeparteaza prin intermediul unei tehnici numita rezectie apicala, apelandu-se la acest tip de tratament doar atunci cand nu mai este nicio modalitate de a duce la bun sfarsit a unui tratament endodontic.

De ce este necesar un tratament endodontic?

Tratamentul endodontic are in vedere indepartarea tesutului care s-a infectat ori inflamat, curatarea pulpei si canalelor precum si obturatia corespunzatoare a acestora, cu ajutorul unor materiale special concepute pentru acest sens, astfel inca microbii sa nu isi poata face aparitia. Scopul unui asemenea tratament este ca dantura sa fie sanatoasa atat la exterior, cat si la interior.

Exista mai multe situatii care duc la afectiuni ale pulpei dentare, insa cele mai des intalnite sunt cariile de proportii ridicate care nu au fost tratate la timp, un tratament efectuat necorespunzator sau fracturile comise din diferite motive. In aceste cazuri pulpa se poate inflama si transforma in pulpita, devenind mult mai sensibila in special in timpul consumului de alimente si bauturi calde sau reci. Din nefericire pulpita se agraveaza fara ca pacientului sa ii fie prezentat vreun simptom. O a doua situatie duce la moartea pulpei, timp in care dintele nu mai prezinta acea sensibilitate, insa locul va fi infectat de bacterii.

In cazul in care nu s-a efectuat niciun tratament pana in acest punct, inflamatia si microbii se vor extinde catre varful radacinii, afectand tesuturile din aceasta zona, dupa care poate aparea un abces. Dezavantajul este ca dintele devine mult mai sensibil si este nevoie de mai multe etape pentru reprimarea tututor afectiunilor. Un dinte care nu a fost restaurat se poate fractura oricand, motiv pentru care dupa ce s-a efectuat un tratament de tip endodontic, urmatoarea etapa este confectionarea unei coroane dentare.

Tratamente Stomatologice la 3D Dental

Stomatologie Moderna – Tratamente cu Laser!
Am fost cei dintai in utilizarea laserului chirurgical in stomatologie, oferindu-le pacientilor nostri cunostintele si daruirea medicilor cu expertiza profesionala in diverse domenii: endodontie, implantologie, protetica si estetica dentara, ortodontie si pedodontie, parodontologie, chirurgie buco-dentara.

Programeaza-te Online!

Tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul de inregistrare a programarii.

  Numar telefon:

  Alege Clinica:

  3D Dental - Tratamente Moderne cu Laser!

  Descopera lista de preturi la seviciile stomatologice practicate de 3D Dental.