Sunt putine cabinetele care se pot lauda cu aparatura de ultima generatie si medici bine pregatiti pentru a efectua tratamente corespunzatoare atat pentru adulti, cat si pentru copii, cei mici fiind, de regula, mai anxiosi si mai dificili.

Insa pedodontia este acea ramura pe care s-au specializat multi medici din cadrul clinicii, iar parintii pot avea incredere ca cei mici se afla pe maini bune, indiferent de problema prezentata de copiii lor.

Siguranta anesteziei

De cele mai multe ori, copiii ajung la dentist pentru extractia dintilor de lapte si pentru examinari pentru a se determina daca dintii se dezvolta sau nu in cele mai bune conditii.

Pentru ca extractia sa fie cat mai confortabila, este nevoie de efectuarea unei anestezii, care face ca intreaga cavitate orala sa amorteasca, pentru ca cei mici sa nu simta nimic.

In schimb, este esential ca acestia sa fie bine pregatiti, printr-o alimentatie corecta, odihna, insa trebuie si sa se abtina sa nu atinga locul extractiei cu limba si sa nu se scarpine, pentru evitarea sangerarii.

Programeaza-te Online!

Eruptia dintilor de lapte

Medicii recomanda ca prima vizita la stomatolog sa aiba loc in jurul varstei de 4 ani, cand deja s-au dezvoltat cei mai multi dintre cei 20 de dinti de lapte, daca nu chiar toti. In schimb, momentul in care acestia erup poate fi destul de greu de suportat, deoarece gingiile sunt mult mai sensibile, apar inflamatii, iar cei mici se confrunta cu stari de tensiune.

De la 6 ani incep sa apara deja dintii definitivi, care urmeaza sa se dezvolte in cativa ani, ultimile masele aparute fiind cele de minte, care, de cele mai multe ori apar in jurul varstei de 20 de ani, insa exista si posibilitatea de a nu se dezvolta deloc.

Astfel, pentru ca cei mici sa invete mai multe despre ingrijirea cavitatii orale, parintii isi pot aduce copiii la cabinetul nostru, unde medicii bine pregatiti vor sti ce au de facut.

Ai o intrebare? Contacteaza-ne acum!

0720.932.294

0720.932.294

Ai o intrebare?
Contacteaza-ne acum!

Prima sedinta

Atunci cand cei mici trec pentru prima data pragul unui cabinet de stomatologie, acestia trebuie sa se simta foarte bine, sa se distreze si sa invete care sunt modalitatile prin care sa respecte igiena orala. Este important ca parintii sa fie alaturi de copii la prima vizita la stomatolog, pentru ca acestia sa se simta in siguranta, iar la finalul controlului atat parintii, cat si copiii vor avea mult mai multe cunostinte cu privire la stomatologie.

Anestezia

In principiu, aproape pentru toate tratamentele aferente unei afectiuni a cavitatii bucale este nevoie de anestezie. Dupa ce se efectueaza aceasta procedura, copiii vor resimti ca limba, dintii, buzele si obrajii vor fi mai amortiti. Fiind o senzatie noua, acestia se pot zgaraia in zonele respective, situatie ce duce la mici iritatii. Pentru ca efectul anesteziei sa treaca mai repede, este important ca cei mici sa se odihneasca si sa consume alimente usor de masticat.

Extractia

Aceasta este una dintre cele mai comune proceduri ale stomatologiei, fiind adesea intalnita in randul copiilor, deoarece cei mici vor dezvolta al doilea set de dinti, pe cei permanenti. Pentru a evita neplacerile, copiii trebuie sa tina cont de sfaturile medicilor, care amintesc:

 • Sa se evite zgaraiatul sau scarpinatul in zona respectiva
 • Masticatia alimentelor sa se faca pe partea opusa
 • Gura nu trebuie clatita pret de cateva ore
 • Sa se evite scuipatul
 • Sa nu se atinga cu limba zona respectiva

Eruptia dentara

In general, primii dinti ai bebelusilor erup in jurul varstei de 4 luni, de regula fiind vorba de incisivii arcadei superioare. Cu toate ca in majoritatea cazurilor se dezvolta circa 20 de dinti de lapte pana se implineste varsta de 3 ani, difera ordinea de aparitie a acestora. Primii dinti permanenti apar pe la 6, 7 ani, iar procesul se poate intinde, de la un caz la altul, chiar si pana la 20 de ani. Adultii trebuie sa prezinte 28 de dinti permanenti, iar cu tot cu molarii de minte, numarul creste pana la 32.

Dintii de lapte

Cu toate ca dintii de lapte sunt inlocuiti de cei permanenti, este esential ca acestia sa fie pastrati sanatosi. Daca nu sunt tratate cariile aparute, acestea pot aduce prejudicii care se vor oglindi si in dezvoltarea danturii permanente, motiv pentru care este important ca cei mici sa mearga adesea la controale. Dintii de lapte ajuta copiii la masticatia si hranirea corespunzatoare, oferind si spatiul necesar dezvoltarii danturii permanente. Dintii de lapte crescuti corect permit ca oasele si muschii cavitatii sa se dezvolte corespunzator. In plus, prin mentinerea sanatatii acestora, se asigura si o vorbire corecta.

Periajul dentar

Periajul dentar ar trebui sa inceapa la scurt timp dupa eruperea primului dinte si se recomanda alegerea unei paste de dinti destinate copiilor. De regula, in jurul varstei de 5 ani, cei mici ar trebui sa invete deja sa se spele singuri pe dinti, insa sub atenta supraveghere a parintilor, urmand ca dintii permanenti sa fie igienizati corespunzator, fara a mai fi nevoie de supraveghere.

Iata cum trebuie invatati copiii sa se spele pe dinti:

 • Periuta de dinti trebuie tinuta la un unghi de 45 de grade
 • Periajul incepe usor din zona gingiilor, fiind efectuata o miscare circulara
 • Fiecare dinte trebuie periat intai pe partea exterioara, urmand ca mai apoi sa se curete si zona interioara si partea ocluzala
 • Gingiile trebuie curatate cu atentie
 • Pentru eliminarea respiratiei urat mirositoare si inlaturarea bacteriilor, trebuie periata si limba
 • Pentru spatiile interdentare, unde un simplu periaj nu este suficient, este importanta utilizarea atei dentare.

Cariile la sugari

Cariile sunt foarte des intalnite in randul copiilor, insa acestea pot aparea si la sugari din cauza faptului ca cei mici sunt expusi pe perioade lungi la lichide ce au in componenta cantitati ridicate de zahar.  Astfel, pot fi amintite laptele, laptele praf, dar si sucul de fructe sau alte lichide asemenatoare. Aceste bauturi dulci care interactioneaza cu dintii copiilor produc anumite bacterii ce aduc prejudicii la nivelul dintilor, deoarece este afectat smaltul acestora.

In cazul in care copiii dorm doar cu un biberon in gura, este important ca acesta sa contina doar apa. Insa exista si situatii cand cei mici nu pot dormi fara gustul bauturii preferate, solutia fiind diluarea sucului respectiv cu apa. De asemenea, dupa fiecare masa, se recomanda stergea dintilor si gingiilor cu ajutorul unei comprese sterile.

Tratamente Stomatologice la 3D Dental

Stomatologie Moderna – Tratamente cu Laser!
Am fost cei dintai in utilizarea laserului chirurgical in stomatologie, oferindu-le pacientilor nostri cunostintele si daruirea medicilor cu expertiza profesionala in diverse domenii: endodontie, implantologie, protetica si estetica dentara, ortodontie si pedodontie, parodontologie, chirurgie buco-dentara.

Programeaza-te Online!

Tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul de inregistrare a programarii.

  Numar telefon:

  Alege Clinica:

  3D Dental - Tratamente Moderne cu Laser!

  Descopera lista de preturi la seviciile stomatologice practicate de 3D Dental.